Sämpylöitä tuli leivottua viikonloppuna kahteenkin otteeseen. Olisi vaan heti pitänyt tehdä kerralla litran taikina, kun ei tuosta puoli-litraisesta kovin kauaa viiden hengen perheemme syö.

Taikinaan lisäsin kuitua tuomaan auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä. Osan vehnäjauhoista voi korvata myös kaurahiutaleilla ja/tai ruisjauholla. Tulee paljon maistuvampia, kuin pelkästä vehnästä:)

1870531.jpg

0,5l maitoa/vettä

50g hiivaa

3-4tl sokeria/siirappia

1,5tl suolaa

4rkl seesaminsiemeniä

4rkl auringonkukansiemeniä

2dl kaurahiutaleita

n. 8dl vehnäjauhoja/sämpyläjauhoja

4rkl öljyä

 

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon siirappi, suola, siemenet, kaurahiutaleet ja suurin osa jauhoista.

Lisää rasva ja alusta taikina käsin pehmeäksi. Lisää samalla jauhoja, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä pallo, joka irtoaa astiasta.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä.

Leivo taikinasta tanko, litistä ja leikkaa n. 20 osaan . Nosta palat pellille ja kohota peitettynä n. 15min.

Voitele ennen paistamista kylmällä vedellä tai maidolla ja ripottele halutessasi siemeniä päälle.

Paista 225asteessa n. 12-14min.