Kakkupohjia olen nyt tehtaillut useammankin valmiiksi pakkaseen. Myös kääretorttupohjia olen tehnyt pakastimeen, kun niistä on niin kätevä koota erimuotoisia pikakakkuja.
Tämä kakkupohja on 6:n munan pohja ja tehty silikonivuokaan, josta se on myös helppo irrottaa! Eikä voitelua tai jauhottamisia tarvita ollenkaan.
Ihan peruskakkupohja syntyy laittamalla yhteen lasiin kananmunat, toiseen samankokoiseen lasiin jauhot (vehnäjauhojen seassa voi olla osa perunajauhoja ja leivonjauhettakin voi laittaa 1-2tl) ja kolmanteen lasiin sokeria. Ja kaikkia aineksia pitäisi olla laseissa saman verran.
Sitten vatkataan munat+sokeri hyväksi vaahdoksi (vaahto muuttuu valkeaksi ja pinnalle jää hetkeksi pysyvä kuvio!) ja lisätään jauhot siivilän läpi. Taikinaa ei juurikaan saisi sekoitella, vaan jauhot vain käännellään nuolijalla vaahtoon.
Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan tai sitten silikoniseen, jota ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Paisto-aste on 175 ja aika riippuu kakun koosta 20-40min.
************************************************
Ns. sienikakkupohja on koostumukseltaan sienimäisempi kuin peruspohja. Tämä kakkupohja kannattaa valmistaa suuressa kulhossa, koska vaahto laajenee hurjasti!
Sienikakkupohja:
4 munaa
2dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1dl kiehuvaa vettä
Laita reilu dl vettä kiehumaan ja vaahdota munat+sokeri hyväksi vaahdoksi. Kun vaahto on valmista jatka vatkaamista ja lisää kiehuvaa vettä pienissä erissä. Vatkaa veden lisäämisen jälkeen vielä 10minuuttia!
Yhdistä jauhot ja lisää siivilän läpi taikinaan varovasti käännellen.
Paista 175asteessa n. 30min.
******************************************************
Kakkupohja Bisquit-taikinasta:
4 munaa
4rkl vettä
200g sokeria (n. 2,5dl)
2-3tl vaniljasokeria
200g vehnäjauhoja (n. 3,4dl)
1tl leivinjauhetta
Erota valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa keltuaiset+sokerit+vesi paksuksi vaahdoksi pitäen samalla kulhoa lämpimässä vesihauteessa. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti keltuaisvaahdon joukkoon.
Siivilöi sekoitetut jauhot varovasti vaahtoon.
Paista 175asteessa n. 30min.
*************************************************************
PERUS KAKKUPOHJAT;
2 Munan pohja:
2 Munaa
1/2dl sokeria
1/2dl vehnäjauhoja
1/2dl perunajauhoja
1/2tl leivinjauhetta
Vatkaa huoneenlämpöiset munat + sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina halkaisijaltaan 22cm voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
Paista alimmalla tasolla 175asteessa 20-25min. riippuen uunin tehosta. Voit testata kakun kypsyyden puutikulla. Jos puutikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
Kumoa jäähtyneenä ritilän päälle ja leikkaa levyiksi.
4 Munan pohja:
4 munaa
1 1/4dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
3/4dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
Tee samoin kuin yllä, mutta käytä suurempaa 24cm halkaisijan vuokaa ja pidennä paistoaika 30-35minuuttiin.
6 Munan pohja:
6 munaa
1 1/2dl sokeria
1 1/2dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1 1/2tl leivinjauhetta
Käytä 26cm vuokaa ja paista 35-40min.
Suklaakakkupohja:
4 munaa
1 1/2dl sokeria
1dl perunajauhoja
1/2dl vehnäjauhoja
2-3rkl kaakaojauhetta (sokeroimaton)
1 1/2tl leivinjauhetta
Tee kuten edellä, paista 30-35min.
Kommentit