Paikallislehtemme tilasi minulta pääsiäisleivosreseptin joka julkaistiin keskiviikon lehdessä täällä sivuilla 8-9. Lähtökohtana pidin pääsiäisen makuja kuten sitruuna, rahka ja suklaa. Tällä kertaa en halunnut tehdä yhtä juustokakkua (joka sekin onnistuu tällä ohjeella) vaan leikkasin neliönmallisen kakun pieniksi leivospaloiksi. Myös pohjan keksimuruseoksen vaihdoin suklaiseen brownies-pohjaan jota on helpompi leikata siististi kuin edellä mainittua. Suklainen pohja luo myös maistuvan tuhdin vastakohdan täytteen keveälle sitruunalle.

 

Sitruunaiset pääsiäisleivokset


 

Pohja:


 

170g voita

3rkl kaakaojauhetta (van houten)

2,5dl sokeria

2 munaa

2,5dl vehnäjauhoja


 

kostutukseen: sitruuna/ appelsiinimehua


 

Täyte:


 

6 liivatelehteä

1 sitruuna

200g tuorejuustoa (maustamatonta)

1,5dl hedelmä- tai appelsiinijogurttia

0,5prk maitorahkaa

1,5-2dl sokeria

1tl vanilja-aromia/vaniljasokeria

1prk flora vispiä


 

Kiille:


 

3dl makeutettua valmista sitruuna/appelsiinimehua

3 liivatelehteä


 

Valmista pohja. Sulata rasva kattilassa. Lisää rasvan sekaan kaakaojauhe ja sokeri. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita. Vatkaa erillisessä kulhossa kevyesti munat ja lisää rasvaseokseen. Lisää viimeisenä jauhot ja sekoita tasaiseksi.


 

Voitele neliönmallisen vuuan reunat kevyesti ja laita pohjalle leivinpaperi. Jos et omista neliönmallista reunavuokaa tai irtopohjavuokaa, voit tehdä myös yhden pyöreän hyydytetyn kakun (24-26cm irtopohjavuokaan) leivoksien sijasta.


 

Kaada pohjataikina vuokaan ja paista 175 -asteessa 35-45min. Paistoaika riippuu vuokasi koosta.


 

Jätä pohja jäähtymään ja valmista täyte. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu talteen. Vatkaa flora vispi hyväksi vaahdoksi.

Ota toiseen kulhoon tuorejuusto ja pehmitä sitä lusikalla. Lisää juuston sekaan rahka, jogurtti, reilu 1dl sokeria ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Yhdistä tuorejuustoseos flora vispin ja sitruunankuoriraasteen kanssa.


 

Kuumenna sitruunamehu kattilassa. Kun vesi kiehuu, puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne mehuun. Anna liivatemehun jäähtyä hetki ennen kuin lisäät sen täytemassaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Maista seosta ja lisää sokeria makusi mukaan. Sitruunoiden happamuudesta riippuen sokeria lisätään 0,5-1dl.

Kostuta hiukan brownies-pohjaa mehulla ja kaada täyte

täysin jäähtyneen pohjan päälle.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 4tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt voit valmistaa päälle kiilteen. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja kiehauta appelsiinimehu. Puserra liivatteista pois ylimääräinen vesi ja sulata ne mehuun. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Laita jälleen kakku jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi.

Kun koko kakku on täysin hyytynyt voit irrottaa irtopohjavuuan reunat (tai nostaa reunavuoka varovasti pois) ja leikata leivospaloiksi. Veitsi kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi usein, jotta leivoksien sivut pysyvät siisteinä.

Voit koristella leivokset joko spritsaamalla suklaalla esim. pajunvitsoja tai muotoilemalla marsipaanista pääsiäisaiheisia koristeista. Marsipaanikoristeisiin ohjeita löydät täältä.