No niin tässäpä olisi sitten hieman yksityiskohtaisemmat ohjeet isänpäivä-kakkua varten. Leivoin kerrankin kamera kädessä 

Tässä kakussa on täytteenä hedelmäinen toffee-kermatäyte. Inspiraation löysin Alku hedelmä-toffee karkeista, joita satuin ostamaan Tuuloksessa vieraillessani.

Toffee-kerman lisäksi laitoin väliin ananasmurskaa ja uutta tuttavuuttani, mangohilloa. Maistoin tuota hilloa aiemmin paljaaltaan, eikä maku vakuuttanut. Maistui mielestäni aika paljon papaijalta, josta en juurikaan välitä. Kuinka ollakaan kakun välissä hillo kuitenkin oli todella hyvää ja maku sopi hyvin yksiin hedelmätoffeen kanssa!

Kakkupohja:

4 munaa

1 1/4dl sokeria

1dl vehnäjauhoja

3/4dl perunajauhoja

0,5tl leivinjauhetta

 

Toffee-täyte


 5dl kuohukermaa

1pss Alku hedelmätoffeekarkkeja tai Omar-karkkeja

200g maustamatonta tuorejuustoa

(sokeria)

 

Täytteeksi:

1prk ananasmurskaa

Mangohilloa


Päälle:

2pötköä marsipaania

(1pötkö eri sävyistä marsipaania)

 

1. päivä

Tee kakkupohja.

Kuumenna uuni 175 -asteeseen.

Vatkaa pohjan munat ja sokeri valkoiseksi, paksuksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun pystyt kirjoittamaan vatkaimella ja kuvio jää pintaan.

Vuoraa halkaisijaltaan 24cm vuuan pohja sopivankokoisella leivinpaperipalalla ja voitele vuuan reunat. Reunat eivät välttämättä tarvitse jauhotusta, sillä kypsyessään kakku irtoaa itsestään reunoilta. Jos kuitenkin haluat voit jauhottaa reunan mannaryyneillä tai korppujauhoilla.

Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos siivilöiden muna-sokerivaahtoon ja nostele varovasti taikina sekaisin.

Kaada taikina vuokaan ja nosta uuniin. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n. 30-35min. Kun kakku on valmis, sen väri on päältä kullanruskea ja reunat alkavat vetäytyä irti vuuan reunoista.

Nosta kakku jäähtymään. Kun pohja on hieman jäähtynyt, kumoa se ritilälle tai leivinpaperille, anna jäähtyä ja laita muovipussiin.

Anna pohjan vetäytyä seuraavaan päivään, jolloin se on helpompi käsitellä ja leikata kerroksiin.

 

Valmista toffee-kermatäyte.

Kaada kuohukerma kattilaan ja lisää toffeet sekaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä ja sekoittele kun toffeet alkavat sulaa. Älä keitä! Kun toffeet ovat kokonaan sulaneet tasaisesti, ota kattila liedeltä, anna seoksen jäähtyä ja laita jääkaappiin kylmenemään.

Anna viilentyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

 

2. päivä

 

Vaahdota jääkaapissa kylmentynyt toffee-kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto vaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Maista ja lisää sokeria täytteeseen, jos tarvitsee.

Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Valuta ananasmurska siivilässä kulhon päällä. Painele lusikalla, jotta ylimääräinen mehu valuisi kulhoon. Käytä ananasmehu kakkupohjien kostuttamiseen.

Kostuta pohjalle tuleva kakkulevy kevyesti ananasmehulla ja levitä päälle valutettu ananasmurska. Lisää ananasmurskan päälle toffeetäytettä.

Laita pohjan keskimmäinen levy päälle ja kostuta ananasmehulla. Sipaise pohjan päälle hiukan mangohilloa ja levitä sen jälkeen toffeetäytettä.

Laita viimeiseksi kakun kansi päälle ja kostuta.

Ensimmäisessä kuvassa kerman joukkoon sulatellaan hedelmätoffeet. Toisessa kuvassa on kakkupohjat leikattu osiin ja komannessa kuvassa on käyttämäni mangohillo, jota ainakin s-market myy.

Tässä on kakku eri täyttövaiheessa. Itse täytän kakut lähes aina irtopohjaiseen paistovuokaan, jonka siirrän jääkaappiin ja annan maustua yön yli. Seuraavana päivänä kakku kumotaan tarjoiluastialle. Kolmannessa kuvassa näkyy vuokaan täytetyn kakun tasainen pinta, johon on sipaistu jäljelle jäänyt hedelmä-toffeetäyte. Jos kakku joutuu odottelemaan tarjoilua pidemmän aikaa jääkaapissa, kannattaa marsipaanin alle levittää voikreemi, joka toimii hyvänä kosteussulkuna.

Ensimmäisessä kuvassa on marsipaanin värjäys menossa. Kun väri on tasaisesti levittynyt, pyöritellään marsipaanista sileä pallo, joka kaulitaan isoksi ympyräksi. Voit käyttää myös valmiiksi värjättyä marsipaania. Kuvan 2 mukaisesti kaulin kieräytetään marsipaanilevyn alle ja nostetaan keskelle kakkua, josta sitä lähdetään siloittelemaan ylhäältä alaspäin. Ylimääräinen marsipaani sivuilta leikataan veitsellä tai taikinapyörällä pois.


 

3.päivä


Päällystä kakku ohuesti yli jääneellä toffetäytteellä tai sileällä hillokerroksella.

Ota suuri leivontamatto tai leivinpaperi marsipaanin kaulintaa varten. Siivilöi alustalle reilusti tomusokeria.

Voit käyttää haluamasi sävyistä marsipaania tai värjätä sen itse pastaväreillä, jauhemaisillaväreillä tai kaakaojauheella.

Muovaile samanvärisistä (2pötköä) marsipaaneista tasainen pallo ja lähde kaulimaan isoksi ympyräksi. Nostele marsipaanilevyä välillä ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

Kun marsipaanilevy on tarpeeksi suuri peittämään myös kakun reunat, kieräytä levy kaulimelle ja nosta kakun päälle, keskelle kakkua. Ala venytellä varovasti marsipaanin reunoja samalla silittäen toisella kädellä päältäpäin tasaiseksi. Kierrä lopuksi reunat tasoitellen ja leikkaa ylimääräinen marsipaani pois reunoilta.

Nappilistaa ja taskua varten kaulitse päällystämisestä ylijäänyt marsipaani ohueksi levyksi. Leikkaa veitsellä ohut pitkä suikale ja aseta se kulkemaan keskeltä kakkua. Seuraavaksi leikkaa tasku ja aseta paikoilleen. Taskuun voit muovailla koristeeksi myös esim, kukan, kynän kamman, tai mitä ikinä keksit!

Kravattia varten ota eri sävyistä marsipaania, kaulitse ohueksi levyksi ja leikkaa kravatin muotoinen pala. Jos haluat mmarmoroidun kravatin, sekoita joko väri-ainetta tai kahta eriväristä marsipaania keskenään. Vaivaa niin, että värit osittain sekoittuvat. Kaulitse ohueksi levyksi ja leikkaa kravatin muotoon. 

Leikkaa myös kaistale solmua ja niskalenkkiä varten.

Viimeistele napeilla ja tikkauksilla, joita voit painaa hammastikulla taskuun ja nappilistaan.